Kulinarne skarby z Pałuk
    
     Pałuckie potrawy obok przepisów z innych regionów województwa kujawsko-pomorskiego mają znaleźć się w przygotowywanej publikacji.

   Muzeum Etnograficzne w Toruniu wraz z departamentem rolnictwa i rozwoju wsi Urzędu Marszałkowskiego planuje wydanie książki kucharskiej pt. Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne z województwa kujawsko-pomorskiego. W publikacji ma znaleźć się jak najwięcej dawnych przepisów na potrawy i produkty ze wszystkich regionów etnograficznych województwa. W książce wykorzystane zostaną receptury na potrawy pochodzące z archiwum muzeum oraz przepisy nadesłane przez koła gospodyń wiejskich, osoby prywatne i stowarzyszenia.
   Z terenu Pałuk poszukiwane są przepisy na następujące potrawy: bambrzak, baducha, dziadówki, gapi rosół, gzik, kapuścianka, kosmatki, kwaśne kulochy, pampuchy, parchacze, parzybroda, rzadkie pyrki, ślepe ryby, szare kluski, więdka (zupa z brukwi), zaklepusy, zuptówka, kompot z dyni, dynia marynowana, gęś pieczona, potrawka z gęsi, drobne mięso, okrasa, półgębek, pasztet z gęsi, zalewajka, żur, biały barszcz, zupa szczawiowa, zupa z lebiody, czernina, zupa z suszonych owoców.
   Gotowe receptury można nadsyłać bezpośrednio do Muzeum Etnograficznego w Toruniu do końca października lub Urzędu Miejskiego w Żninie. Dzięki włączeniu się mieszkańców Pałuk w tworzenie książki kulinarnej, pałuckie potrawy zostaną rozpowszechnione w całym kraju.

Arkadiusz Majszak, 28 VII 2010

Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta danych zastrzeżone. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych możliwe wyłącznie na własny użytek. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów możliwe wyłącznie za zgodą redakcji, którą można uzyskać tutaj. Ogłoszenia i reklamy są materiałem zleconym, za ich treść odpowiedzialność ponosi ich nadawca, a nie redakcja lub wydawca gazety.
Copyright 2006-2018 Pałuki Tygodnik Lokalny - Wydawnictwo Dominika Księskiego WULKAN, tel. 52 302-09-28
do góry