Części do zachodnich maszyn rolniczych - PHU Tomasz Nowak

Biskupin, Walenty Szwajcer, miodówka, przepis
   
    Odkrywca Biskupina, Walenty Szwajcer znany był jako koneser dobrych trunków. Podajemy dziś jego przepis na miodówkę biskupińską, sławną na całym świecie.

    Obraną skórkę z umytej cytryny należy wrzucić do pół litra spirytusu i pozwolić na wzajemne przenikanie się ingrediencji przez jedną dobę. Można również dodać jednego goździka. Następnie ćwierć kilo miodu wielokwiatowego (od ilości miodu zależy wytrawność trunku), możliwie najlepszego, należy rozpuścić w szklance wody. Zagrzać, mieszając i bacząc, by się nie gotowało.
    Ze spirytusu wyjąć skórkę i wymieszać go z rozpuszczonym miodem. Rozlać w ćwierćlitrowe butelki i wstawić na 2 dni do zamrażalnika. Pierwszą stopkę pić za spokój duszy Walentego Szwajcera.

(wz)
Pałuki nr 208 (7/1996)

Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta danych zastrzeżone. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych możliwe wyłącznie na własny użytek. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów możliwe wyłącznie za zgodą redakcji, którą można uzyskać tutaj. Ogłoszenia i reklamy są materiałem zleconym, za ich treść odpowiedzialność ponosi ich nadawca, a nie redakcja lub wydawca gazety.
Copyright 2006-2018 Pałuki Tygodnik Lokalny - Wydawnictwo Dominika Księskiego WULKAN, tel. 52 302-09-28
do góry