Krzysztof Leśniewski z dumą przyznaje, że jego specjalnością są dania regionalne fot. Magdalena Kruszka

XVIII Krajowe Dożynki Ekologiczne, kuchnia, potrawa
Szare kluchy z marchwią
     Potrawa Krzysztofa Leśniewskiego z Dąbrówki Barcińskiej zdobyła główną nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę z ziemniaka. Została ona przyrządzona według receptury prababci.

Krzysztof Leśniewski
Marchew na gęsto z szarymi kluchami i skwarkami
Ziemniaki zetrzeć na tarce ręcznej, odcisnąć delikatnie sok, dodać mąkę pół na pół żytnią i pszenną, osolić i wyrobić ciasto. Porcje ciasta wrzucać do zagotowanej osolonej wody i ugotować. Wyjmować durszlakiem i przepłukać zimną wodą. Tak powstają szare kluchy. Do kluchów należy dodać podsmażaną na smalcu i drobno posiekaną zeszkloną cebulę, słoninę i boczek.
Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę i zagotować. Można dodać kostkę rosołową. Po  ugotowaniu i odcedzeniu należy warzywa rozdusić na papkę i osłodzić do smaku.
Danie należy podawać na talerzu, na jednej połowie marchew, na drugiej kluski. (mk)

     Konkurs pod nazwą Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw był zorganizowany podczas XVIII Krajowych Dożynek Ekologicznych, jakie odbyły się w Przysieku 8 września. Swoje stoisko podczas dożynek prezentowała między innymi Lokalna Grupa Działania Pałuki - Wspólna Sprawa w partnerstwie z łabiszyńskim stowarzyszeniem Graba. Na stoisku nie zabrakło atrakcji, jak choćby deptania kapusty, wystawy dawnego sprzętu codziennego użytku, wyrobów garncarskich, a także smakołyków - wyrobów z koziego mleka czy potraw z ziemniaka.             
     I właśnie taka potrawa została zauważona przez komisję oceniającą dania konkursowe. 15 osób ubiegało się o tytuł zwycięzcy, a najlepszy okazał się przedstawiciel Pałuk, Krzysztof Leśniewski.
     - Teraz już nikt nie powie, że nie potrafię gotować - mówi zwycięzca, i dodaje, że jego specjalnością są potrawy regionalne.
     Zwycięskie danie, czyli szare kluchy z marchwią, zna z własnego domu. Pamięta, że przyrządzała je babcia, a tę recepturę wzięła od swojej matki. I tak przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie doczekał się uznania w oczach specjalistów. Nagrodą, jaką za wyśmienite danie otrzymał Krzysztof Leśniewski, był ekspres do kawy.

Magdalena Kruszka
Pałuki nr 1075 (38/2012

Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta danych zastrzeżone. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych możliwe wyłącznie na własny użytek. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów możliwe wyłącznie za zgodą redakcji, którą można uzyskać tutaj. Ogłoszenia i reklamy są materiałem zleconym, za ich treść odpowiedzialność ponosi ich nadawca, a nie redakcja lub wydawca gazety.
Copyright 2006-2018 Pałuki Tygodnik Lokalny - Wydawnictwo Dominika Księskiego WULKAN, tel. 52 302-09-28
do góry