Komisja konkursowa w trakcie degustacji przygotowanych na konkurs potraw z gęsiny

    fot. Joanna Świetnicka

Wasielewko, gęsina, potrawy, konkurs kulinarny, projekt
Królowały potrawy z gęsiny
      Wszystkie potrawy przygotowane na gęsinowy konkurs kulinarny zasługiwały na wyróżnienie. Posiadały bowiem swój niepowtarzalny, wysublimowany smak i charakter.

 

Laureatki konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z gęsiny, stoją od lewej: Jolanta Eisztatet, Danuta Grządzielska, Anna Rogacka, Wiesława Kozłowska, Maria Rogowicz, Cecylia Jaskulska, Renata Mazurkiewicz i Małgorzata Małecka

       fot. Joanna Świetnicka

      W projekcie Gęsina nie tylko na św. Marcina wzięło udział 8 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Mogilno: Kamionek, Gozdanin, Padniewo, Izdby, Kwieciszewo, Wasielewko, Marcinkowo i Żabno. Warunkiem udziału w projekcie było przygotowanie na bazie gęsiny potrawy z uwzględnieniem staropolskich przepisów. Zadanie realizowane było przez Gminny Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Mogilnie z dotacji Powiatu Mogileńskiego w ramach zadania publicznego Ochrona i Promocja Zdrowia Mogileńskiego. Realizację projektu wsparł też Urząd Miejski w Mogilnie. Koordynatorem projektu była szefowa Gminnej Rady KGW w Mogilnie, Małgorzata Małecka.
      Podsumowanie projektu odbyło się 7 listopada w świetlicy wiejskiej w Wasielewku. Prowadzili je: sołtys Wasielewka Eugeniusz Sulski, przewodnicząca KGW Wasielewko Cecylia Jaskulska oraz Małgorzata Małecka.
      Uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu Gęsina na polskich stołach dr Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Dietetyk Marlena Krasicka opowiadała o prawdach i mitach na temat zdrowego odżywiania. - Nasze działanie zmierza do powrotu tego mięsa na polskie stoły na co dzień, a nie tylko z okazji św. Niepodległości czy św. Marcina. Spodziewamy się, że teraz wzrośnie liczba hodowli gęsi. Ponadto wrócą do łask dawno zapomniane przepisy na przepyszne dania z gęsiny, które skrzętnie przechowywane są przez nasze gospodynie. Chociaż warto tutaj wspomnieć, że w ostatnich latach liczba zamówień piskląt przez naszą organizację w Kołudzie Wielkiej napawa optymizmem - mówiła Małgorzata Małecka.
      Oceną potraw przygotowanych na gęsinowy konkurs kulinarny zajęła się komisja w składzie: Zofia Kozłowska - przewodnicząca Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich, Monika Jurkiewicz - kierownik mogileńskiego biura Fundacji Sąsiedzi wokół Szlaku Piastowskiego, Joanna Casparii-Filipiak - pracownik Starostwa Powiatowego w Mogilnie, Sławomir Szpulecki z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Mogilnie i Janina Luck - honorowa przewodnicząca KGW Wasielewko. Członkowie komisji uznali, że wszystkie przygotowane potrawy zasługują na wyróżnienie.
      Uczestniczki konkursu kulinarnego: Anna Rogacka z Gozdanina - pasztet, Jolanta Eisztatet z Kamionka - gęś faszerowana wątróbką z tymiankiem, Cecylia Jaskulska z Wasielewka - roladki (nagrodzone w 2011 r. Złotą Perłą Nasze Kulinarne Dziedzictwo na targach poznańskich), Maria Rogowicz z Izdeb - roladki, galart, Renata Bogumiła Mazurkiewicz z Padniewa - pasztet, Wiesława Kozłowska z Kwieciszewa - roladki nadziewane serem, czernina, Danuta Grządzielska z Marcinkowa - pasztet i Małgorzata Małecka z Żabna - gęś faszerowana kaszą, suszonymi grzybami i śliwkami, otrzymały równorzędne nagrody.
    Więcej zdjęć w galerii.

Joanna Świetnicka
Pałuki i Ziemia Mogileńska nr 1135 (46/2013)

Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta danych zastrzeżone. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych możliwe wyłącznie na własny użytek. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów możliwe wyłącznie za zgodą redakcji, którą można uzyskać tutaj. Ogłoszenia i reklamy są materiałem zleconym, za ich treść odpowiedzialność ponosi ich nadawca, a nie redakcja lub wydawca gazety.
Copyright 2006-2018 Pałuki Tygodnik Lokalny - Wydawnictwo Dominika Księskiego WULKAN, tel. 52 302-09-28
do góry