Drukuj

Jadowniki - wojewódzkim centrum kulinarnym
   
    Czwartego września w Strzelcach odbył się wojewódzki finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo". W tym roku wygrała go mieszkanka Jadownik Rycerskich Elżbieta Kubera, a drugie miejsce zajęła Irena Chrośniak, również z Jadownik.

 

    PRZEPIS NA SZYNKĘ WĘDZONĄ PO PAŁUCKU
    Elżbieta Kubera mówi, w jaki sposób powinno przyrządzać się szynkę:
    - Szykuje się szynkę i kroi na mniejsze kawałki. Później kładzie się w solankę na 4-5 dni. Solanka to sól i woda. Wkładam do niej surowe jajko, jak wypłynie to znak, że solanka jest dobra i można włożyć szynkę. Po czterech dniach wyjmuję szynkę i po osuszeniu gotowa jest do wędzenia. Najlepiej wędzić na drzewie olchowym liściastym. Dla podkreślenia smaku do solanki wkładam liść laurowy i ziele angielskie, ale to nie jest konieczne.

    PRZEPIS NA KACZKĘ PIECZONĄ,
     NADZIEWANĄ JABŁAKAMI

  Irena Chrośniak, która przygotowała na konkurs pieczoną kaczkę zdradziła nam tajniki jej pieczenia:
    - Na konkurs wybrałam kaczkę pekinkę z racji tego, że jej mięso jest chudsze. Po oskubaniu trzeba kaczkę dobrze wymoczyć. Później natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i zostawić na 12 godzin. Po pokrojeniu jabłek w ósemki (jabłka powinny być kwaskowe) nadziewamy nimi kaczkę, którą zamykamy później nićmi lub drewnianymi patyczkami. Młodą kaczkę można piec ok. 1,5 godziny, a starszą ok. 2 godzin. W trakcie pieczenia kaczkę trzeba podlewać wodą. Ja piekę kaczkę w specjalnej folii. Po wyjęciu na półmisku przyozdabiam kaczkę pomidorami, jabłkami i ogórkami, które układam w kształcie róży.

    W konkursie biorą udział zgłoszeni wcześniej przedstawiciele poszczególnych regionów, którzy na konkurs przywożą potrawy charakterystyczne dla danego regionu. Każdy region ma swoje stoisko, na którym prezentuje przygotowane potrawy. Na pałuckim stoisku oprócz wędzonej szynki prezentowane były: kaczka pieczona z jabłkami, ser smażony i ogórki kiszone.

     Elżbieta Kubera powiedziała, że na konkurs zawiozła szynkę wędzoną po uprzednim zgłoszeniu poprzez ODR Minikowo. Przygotowaną wcześniej szynkę trzeba było zawieźć na miejsce i zaprezentować w odpowiednio przygotowanym namiocie. Pani Elżbieta dodała, że w chwili gdy zobaczyła potrawy konkurencji pomyślała, że nie ma szans. Powiedziała też, że przez myśl jej nie przeszło, że wróci z nagrodą. Dlatego moment ogłoszeniu wyników był dla niej szokiem.
    Mieszkanka Jadownik zdobyła pierwszą nagrodę za przygotowaną szynkę wędzoną. Zapytana, co urzekło jurorów w smaku szynki odpowiedziała, że nie wie, bo na konkursie było wiele innych - także dobrych - szynek.
    Sposób przyrządzania szynki odziedziczyła po mamie, która sposób jej wyrabiania przejęła od swojej mamy, czyli babci pani Elżbiety. Sposób jej przygotowania podajemy obok.
    Drugą nagrodę w konkursie zdobyła także mieszkanka Jadownik Irena Chrośniak za przyrządzoną kaczkę pieczoną z jabłkami. Za tę potrawę pani Irena zdobyła także dyplom marszałka sejmiku wojewódzkiego.
    Urszula Wesołowska z ODR Minikowo zapytana, kiedy i gdzie odbędzie się finał krajowy konkursu Nasze kulinarne dziedzictwo odpowiedziała, że nie wie.
    Organizatorami konkursu Nasze kulinarne dziedzictwo są: dwutygodnik Modna Gospodyni i Program Pierwszy Polskiego Radia, a regionalnego finału - ODR Minikowo i sejmik województwa kujawsko-pomorskiego. 


    Remigiusz Konieczka

Pałuki nr 603 (36/2003)