Części do zachodnich maszyn rolniczych - PHU Tomasz Nowak

Białożewin
   
    13 marca w świetlicy wiejskiej w Białożewinie miały miejsce II Prezentacje Stołu Wielkanocnego organizowane przez Gminną Radę Kół Gospodyń Wiejskich w Żninie i Koła Gospodyń Wiejskich gminy Żnin. Na stole znalazły się świąteczne potrawy i stroiki, palmy, ściany udekorowane były haftowanymi obrazami Heleny Cygan, a śpiewał zespół Pałuczanki i zespół Iskierki, którym kieruje Eugenia Szymańska.

Elżbieta Kubera z Koła Gospodyń Wiejskich w Jadownikach
      fot. Magdalena Kruszka
Maria Skrocka z Koła Gospodyń Wiejskich w Murczynku 
      fot. Magdalena Kruszka
 O oprawę muzyczną podczas II Prezentacji Stołu Wielkanocnego zadbał zespół „Pałuczanki” z Białożewina
   fot. Magdalena Kruszka
Zaproszeni goście, a także panie z kół gospodyń wiejskich zajadali się przysmakami 
     fot. Magdalena Kruszka
Jolanta Kosicka z Koła Gospodyń Wiejskich
w Jadownikach 
      fot. Magdalena Kruszka

    W przedsięwzięciu wzięły udział członkinie z kół gospodyń wiejskich w Białożewinie, Jadownikach, Murczynku, Januszkowie i Wawrzynkach. Dzięki ich zaangażowaniu na stołach pojawiły się świąteczne przysmaki, na przykład sernik, mazurek, tort świąteczny, babka wielkanocna, ale także pasztet z królika czy chociażby sałatka. Dania z nieukrywanym apetytem degustowali zaproszeni goście.
     - Chodzi nam o kultywowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego, które bardzo dobrze przetrwało szczególnie na wsiach - mówiła Zofia Kozłowska, przewodnicząca Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych. - Panie z kół dbają o to, żeby tradycja przetrwała i żeby następne pokolenia ją kultywowały. - My już wcześniej prezentowałyśmy stoły wielkanocne i wigilijne przy okazji różnych imprez, działałyśmy jedynie w naszych kołach macierzystych, ale w zeszłym roku wpadłyśmy na pomysł, żeby coś takiego zorganizować również u nas - powiedziała Wiesława Heinich, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Żninie.
    Po powitaniu przez Zofię Kozłowską i Wiesławę Heinich zaproszonych gości, ksiądz Piotr Rutkowski poświęcił potrawy wielkanocne, a następnie przystąpiono do ich degustacji.

Magdalena Kruszka

Pałuki nr 340 (12/2008)

Pasztet z królika według przepisu Elżbiety Kubery z Koła Gospodyń Wiejskich w Jadownikach

składniki:
1 królik
20 dag wieprzowego podgardla
20 dag boczku wędzonego
25 dag wątroby wieprzowej
włoszczyzna (cebula, pietruszka, seler)
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 czerstwe bułki
4 jaja
3 dag suszonych grzybów
tłuszcz do wysmarowania formy
 
wykonanie:
Przygotować wywar z włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i suszonych grzybów, dodać porcjowanego królika, podgardle wieprzowe i wędzony boczek i ugotować w wywarze. Następnie zalać wątrobę gorącym wywarem i dusić przez około 5 min. Potem namoczyć bułki w 0,5 litra wywaru. Ugotowane mięso trzeba oddzielić od kości i trzykrotnie zemleć mięso razem z odciśniętą bułką i grzybkami. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, przyprawy i dobrze wyrobić. Następnie do wysmarowanych tłuszczem foremek włożyć gotową masę i piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

 ***
Zając wielkanocny według przepisu Marii Skrockiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Murczynku

biszkopt:
składniki:
6 jaj
30 daj cukru
20 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mikserem ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Następnie do masy dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszać. Część masy wylać na okrągłą blaszkę, część na prostokątną i piec około 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni.

krem:
składniki:
2 kostki tłuszczu
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml alkoholu
wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem, dodać pół szklanki mleka, rozpuścić w tym mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dodać do pół litra mleka gotującego się i ugotować całość jak budyń. Do przestudzonej masy dodawać tłuszcz i alkohol. Wszystko dokładnie utrzeć.
Masą przekładamy biszkopt.
Z okrągłego biszkoptu robimy głowę. Uszy i tułów wycinamy z drugiej porcji biszkoptu. Dekorujemy według pomysłu.

***
Mazurek według przepisu Jolanty Kosickiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Jadownikach

ciasto kruche:
składniki:
15 dag tłuszczu
5 dag cukru
2 szklanki mąki
1,5 płaskiej łyżeczki sody
1 łyżka mleka słodzonego
4 żółtka
1,5 łyżki miodu
wykonanie:
Tłuszcz, cukier, żółtka i mód utrzeć na jednolitą masę, dodać sodę rozpuszczoną w mleku i mąkę. Następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie warstwy i ułożyć na małych blaszkach. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 160 stopni.

krem:
składniki:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki tłuszczu
1 duży budyń o smaku cappuccino
wykonanie:
Budyń rozpuścić w odrobinie mleka z cukrem, dodać do reszty gotującego się mleka. Następnie do gorącej masy dodawać po kawałku tłuszczu, żeby się rozpuścił. Zagotować i gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta. Drugą warstwą przykryć. Wierzch posmarować mlekiem skondensowanym słodkim i dekorować w zależności od fantazji.
Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta danych zastrzeżone. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych możliwe wyłącznie na własny użytek. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów możliwe wyłącznie za zgodą redakcji, którą można uzyskać tutaj. Ogłoszenia i reklamy są materiałem zleconym, za ich treść odpowiedzialność ponosi ich nadawca, a nie redakcja lub wydawca gazety.
Copyright 2006-2018 Pałuki Tygodnik Lokalny - Wydawnictwo Dominika Księskiego WULKAN, tel. 52 302-09-28
do góry